У 2021 році в Тернополі висаджено 600 нових дерев та кущів

Надал посадка алеїПравильна та вчасна осіння обробка дерев сприяє озелененню Тернополя

У Тернополі комунальники здійснюють планову щорічну процедуру зрізання аварійних і сухостійних дерев, а також формувальну підрізку молодих пагонів. На даний час такі роботи проводяться у парку Національного відродження, адже саме там спостерігається найбільша кількість сухих, старих та уражених хворобами ялин і беріз.

Окремі активісти, які не володіють інформацією, у соцмережах обурюються такими роботами. Але люди, які постійно працюють з деревами знають: санітарна очистка – це порятунок дерев.

Чому потрібна обрізка дерев?

Головна мета обрізання – збереження зелених насаджень та утримання їх у здоровому впорядкованому стані. Обрізання продовжує життя дереву. Без такої санітарної обробки дерево може загинути вже через рік-два.

Деревам у місті дуже непросто. Цей інтенсивний автомобільний рух, асфальтне покриття. Але найголовніше, порівняно з лісовим деревом, міське чи паркове має значно меншу лунку, тобто місце під кроною. Через неї дерево отримує вологу, повітря та обмін речовин. Оскільки дерева у місті зазвичай мають менші лунки, вони більш обмежені в ресурсах. І комунальники мають допомагати міським деревам отримувати більше ресурсів.

Якщо дерево буде обрізано правильно, то можна подарувати йому друге життя на десятки років. Та й усі в місті бачили, що на молодих пагонах обрізаних дерев листя росте велике та гарне.

Комунальники діють відповідно до Закону

Також треба усвідомити, що у великих містах ніхто не має права просто так зрізати дерево. Відповідно до Закону України «Про благоустрій населених пунктів», на місці хворих або пошкоджених дерев мають бути висаджені нові насадження.

У Тернополі видалення дерев на території міста відбувається виключно у міжвегетаційний період та після огляду території експертною комісією, яка і визначила, які з наявних зелених насаджень є хворими чи сухими і несуть загрозу відвідувачам парку.

Фахівці пояснюють, що більшість дерев у тернопільських парках досягла своєї вікової межі, тому Концепція комплексного озеленення передбачає поступове видалення старих дерев з міських парків і насадження інших сучасніших видів дерев, які є стійкими до шкідників і хвороб.

Лише у цьому році в місті висаджено понад 600 нових дерев та кущів.

Нагадаємо

Тернопіль став першим обласним центром в Україні, де було розроблено і затверджено Концепцію комплексного озеленення міста, у якій описані правила охорони, збереження та відтворення існуючих зелених насаджень, їх гармонійне поєднання з урболандшафтом міста, утримання у здоровому впорядкованому стані, створення та формування високодекоративних, стійких до несприятливих умов навколишнього природного середовища насаджень, що забезпечить збалансований розвиток міської зеленої зони та виконання нею екологічних, соціально-економічних та урбаністично-планувальних функцій.

НОВИНИ ТЕРНОПОЛЯН

ЕКОНОМІЧНІ НОВИНИ

ПОЛІТИЧНІ НОВИНИ

СУСПІЛЬНІ НОВИНИ

© 2015 Часопис. Новини Тернополя.
Керівник проєкту - Сергій Олещук
Адреса: Бульвар Шевченка, 23, м. Тернопіль
+380636572949 chasopys.te.ua@gmail.com