До кінця 2020 року планується виведення на приватизацію 40 спиртзаводів

спиртзавод 000222В Європейській Бізнес Асоціації відбулась зустріч з Тарасом Єлейко, заступником Голови Фонду держмайна, обговорення запуску приватизаційних процесів в спиртовій галузі та відкриття нових можливостей для бізнесу в цьому контексті.

Нагадаємо, що 1 липня 2020 року набули чинності зміни до закону про державне регулювання виробництва та обігу спирту, які передбачають надання приватним підприємствам ліцензії на виробництво та експорт спирту. Щоб стати виробником спирту до 1 липня 2021 року, необхідно придбати об’єкт спиртової галузі відповідно до чинного законодавства.

Очікується, що завдяки впровадженню масштабних приватизаційних заходів вдасться лібералізувати національний ринок спирту, адже роками розвиток спиртової галузі в Україні стримувала жорстка державна монополія. Відсутність конкурентних умов призвела до збільшення частки тіньового ринку спирту в Україні до 55%, через що держава недотримує до бюджету 8 – 10 млрд грн в рік.

Так, перші торги по приватизації об’єктів спиртової галузі відбудуться 15 жовтня 2020 року. Демонополізацію ринку спирту планують розпочати з продажу активів ДП «Укрспирту», які оцінюються приблизно в 2 млрд гривень.

Тарас Єлейко заявив, що наразі активно здійснюється аудит та інвентаризація переданих активів. По закінченню всіх перевірок затверджені об’єкти будуть розміщені на сайті Фонду, де усі зацікавлені можуть ознайомитися з документацією та іншою технічною інформацією для участі в аукціоні. Слід зазначити, що при приватизації об’єктів спиртової індустрії, інвестори зобов’язані дотриматися декілька важливих умов. Зокрема, до 1 липня 2021 року необхідно зберегти профільний вид діяльності придбаного підприємства та 70% його виробничого персоналу. Також, протягом 2 років забороняється зносити споруди цивільного захисту наявних на території об’єкту.

До кінця цього року Фонд держмайна має намір підготовити до аукціону 40 спиртзаводів в «консервації». За словами пана Єлейко, попри те, що виробнича діяльність на таких об’єктах була призупинена, все обладнання та устаткування знаходяться в робочому стані. Тож, потенційні інвестори можуть перезапустити потужності підприємства під свої потреби. Загалом, до складу ДП "Укрспирт" входять широкий спектр підприємств з різними спеціалізаціями, зокрема, виробники харчових спиртів, технічних спиртів та біоетанолу. Щодо «працюючих» спиртзаводів, то їх планують виставляти на торги вже у 2021 році.

Втілення таких масштабних проєктів буде відбуватися повільними темпами, адже по суті формується абсолютно новий ринок, в якому діятиме зовсім інші принципи ціноутворення. Разом з тим, демонополізація стане важливим кроком для збільшення ефективності роботи спиртових підприємств, а також зміцнення експортного потенціалу національної спиртової продукції.

НОВИНИ ТЕРНОПОЛЯН

ЕКОНОМІЧНІ НОВИНИ

ПОЛІТИЧНІ НОВИНИ

СУСПІЛЬНІ НОВИНИ

© 2015 Часопис. Новини Тернополя.
Керівник проєкту - Сергій Олещук
Адреса: Бульвар Шевченка, 23, м. Тернопіль
+380636572949 chasopys.te.ua@gmail.com