Упродовж 30-річної діяльності за сприяння Тернопільської обласної служби зайнятості 617 тисяч громадян знайшли роботу

знайшли роботу 333434188Цими днями виповнюється 30-а річниця державної служби зайнятості України. За цей час вона стала сучасною європейською сервісною службою із новітніми формами та методами роботи. Завдяки професіоналізму, сумлінності, високим людським якостям кожного працівника служби, тисячі шукачів роботи повернулися до продуктивної зайнятості, здобули нові професії, започаткували власний бізнес, а роботодавці знайшли необхідні кадри.

На початку діяльності служби зайнятості вакансій було досить багато, статус безробітного одержували одиниці. «Найбезробітнішим» був 2005 рік, коли було зареєстровано 104 тисячі безробітних. Розповів директор Тернопільського обласного центру зайнятості Василь Олещук.

Досвід роботи державної служби зайнятості України з надання соціальних послуг громадянам був визнаний кращим в СНД, а у 2003 році вона стала членом Світової асоціації служб зайнятості.

У системі державної служби зайнятості України зараз є 11 центрів професійно-технічної освіти. Служба сприяє у підтвердженні результатів неформального професійного навчання, видає безкоштовні ваучери на навчання.

На сьогодні запроваджено інститути кар’єрних радників та консультантів роботодавців, послуги надаються на засадах рекрутингу. Діють ряд електронних сервісів і платформ.

Служба зайнятості пройшла нелегкий шлях від австрійських бірж праці до сучасної європейської служби, від рахівниць і паперових списків – до новітніх онлайн-технологій у наданні послуг, від статистичної установи - до дієвої сервісної служби на ринку праці!

Послуги Тернопільської обласної служби зайнятості в середньому щорічно отримували 50-70 тис. громадян. За ці три десятиліття вдалося працевлаштувати 617 тисяч незайнятих громадян; 117 тисяч безробітних пройшли профнавчання; 125 тисяч осіб мали тимчасову роботу.

Оперативно реагує служба зайнятості Тернопільщини на виклики сьогодення. З 2015 року 3,8 тис учасників АТО звернулися за допомогою в пошуку роботи; для 1,3 тис. вдалося знайти прийнятні місця праці, з них 85 – відкрили власну справу, отримавши одноразову допомогу по безробіттю для організації підприємницької діяльності, 222 – пройшли профнавчання. З 2014 року майже 600 переселенців зі східних областей України звернулися у місцеві підрозділи служби зайнятості та отримали статус безробітного, з них 342 були працевлаштовані.

У період карантинних заходів з метою збереження робочих місць, підтримки малого і середнього бізнесу фахівці служби зайнятості Тернопільщини у квітні-листопаді 2020 року розглянули 7912 пакетів документів для отримання допомоги по частковому безробіттю. Профінансовано 67 млн 449,8 тис. грн. Такі виплати дозволили зберегти 10,5 тис. робочих місць, з них 6124 - підприємців без найманих працівників.

До речі: у службі зайнятості області є 6 працівників, які трудяться з моменту її створення і дотепер; 83% її персоналу – жінки; 64 працівники обласної служби зайнятості здобули по дві вищих освіти, з них 2 - мають науковий ступінь кандидатів наук.

Відділ інформаційної роботи Тернопільського обласного центру зайнятості

(тел. 23-49-77)

НОВИНИ ТЕРНОПОЛЯН

ЕКОНОМІЧНІ НОВИНИ

ПОЛІТИЧНІ НОВИНИ

СУСПІЛЬНІ НОВИНИ

© 2015 Часопис. Новини Тернополя.
Керівник проєкту - Сергій Олещук
Адреса: Бульвар Шевченка, 23, м. Тернопіль
+380636572949 chasopys.te.ua@gmail.com