Чи дотримається уряд обіцянки не підвищувати ціну на газ?

Уряд під тиском громад зобов’язався не підвищувати ціну газу для населення та комунальників – такий результат Конгресу місцевих та регіональних влад

Снимок экрана 2021 10 05 в 15.54.55

Що відбулося

Головне. На Конгресі місцевих та регіональних влад за участі президента України Володимира Зеленського підписано Меморандум між урядом та органами місцевого самоврядування. Уряд в особі прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля зобов’язався зафіксувати ціну газу задля уникнення зростання тарифів на тепло, а також в черговий раз зобов’язався виплатити компенсації місцевим бюджетам.

Цитата: Міський голова Тернополя Сергій Надал висловив сподівання, що цього разу меморандуму буде дотримано і опалювальний пройде без проблем.

“У Києві відбулось засідання Конгресу місцевих та регіональних влад разом з Президентом Володимиром Зеленським. На жаль, штучно створені завищені ціни на газ на світових ринках не дають нам самостійно справитися з ситуацією, яка склалася. Ця проблема є загальнодержавна. Я дякую за те, що в уряді є розуміння, щоб спільно вирішити тарифну проблему. Щиро сподіваюся, що підписаний «тарифний» меморандум буде виконаний і ми успішно пройдемо опалювальний сезон”, - зазначив Сергій Надал у своєму коментарі у мережі Facebook.

Деталі. Під час виступу, Сергій Надал наголосив, що надвисокі ціни на газ на міжнародних ринках є наслідком свідомої тарифної війни з боку Росії, котра прагне знищити енергетичну незалежність України, а для забезпечення населення доступним теплом і збереження України, треба об’єднати зусилля місцевої і центральної влади.

“Сьогодні ми знаходимося на початку опалювального сезону. Найгірше те, що він відбувається на фоні тарифної війни з боку Росії проти України, що прагне енергетичної незалежності. Наше завдання — проведення на найвищому рівні опалювального сезону для забезпечення населення теплом. Маємо стримати тарифи, щоб вони не піднімалися у першу чергу для населення”, - зазначив Сергій Надал.

Як відомо, це вже другий подібний документ. Попередній ухвалено на початку року і саме його виконання вимагали місцеві громади. Президент України Володимир Зеленський у своєму виступі підтримав міських голів.

Президент України Володимир Зеленський позитивно оцінив результати конгресу. Зокрема зазначив, що у питаннях розвитку держави і стримування тарифів місцева і центральна влада мають бути на одній стороні.

“Ми на одній стороні. Іноді ми робимо помилки, коли перекладаємо відповідальність. Ми всі держава. Ми всі влада. І за нас всі голосували. Ми на одній стороні. Наш конгрес — це майданчик для обговорення і вирішення. Це майданчик результату. Сьогоднішній меморандум гарантує, що не буде підвищення цін на газ і це позитивний результат”, - зазначив Володимир Зеленський.

Чого вимагали громади

Місцеве самоврядування, зокрема міський голова Тернополя Сергій Надал, неодноразово озвучувало свої вимоги до уряду:

  • Компенсувати 30 млрд грн місцевим бюджетам за період 2016-2021 років та зупинити автоматичне накладення штрафних санкцій на теплокомуненерго за борги попередніх років, які виникли внаслідок непродуманої урядової тарифної політики
  • Спрямувати до місцевих бюджетів частину Податку на доходи фізичних осіб (ПДФО), щоб збільшити базу податкових надходжень та гарантувати фінансову стабільність громад.

Уряд вже брав на себе зобов’язання у частині списання боргів комунальникам ще на початку року, однак реалізація рішення досі затягувалася.

Про що домовилися

Згідно ухваленого 30 вересня документу:

  • НАК “Нафтогаз” зобов’язується утриматися від підвищення ціни газу для населення і комунальників. Як відомо, вартість тепла і гарячої води на 80 % формує ціна газу.
  • Уряд зобов’язався погасити попередні борги та спрямувати додатково до місцевих бюджетів 11 млрд грн на компенсації зростання ціни газу.
  • Заборонено застосовувати штрафні санкції та безспірні списання боргів за газ з комунальних підприємств.

Раніше комунальним підприємствам заборонялося підвищувати тариф на тепло, коли “Нафтогаз” підвищував ціну газу. Усі кошти, що надходили на рахунки теплокомуненерго від споживачів автоматично списувалися на користь “Нафтогазу”. Додатково на підприємства накладали пеню. Комунальники не мали оборотних коштів для підготовки до опалювального сезону.Згідно підписаного кілька днів тому меморандуму, кожна претензія газопостачальної компанії до комунальників має розглядатися окремо. Автоматичного списання і штрафних санкцій більше не буде.

  • Уряд також зобов’язався, передати у місцеві бюджети додатково 4 % від Податку на доходи фізичних осіб (ПДФО), що збільшує фінансову стабільність громад.

Якщо уряд виконає меморандум, передбачені заходи допоможуть утримати доступними для населення тарифи на тепло і гарячу воду до кінця опалювального сезону.

Підсумовуючи, міський голова Тернополя Сергій Надал наголосив, що Тернопіль продовжуватиме вживати заходів із підвищення енергоефективності задля зменшення тарифного тиску.

“На місцях ми всі проводимо заходи із енергозбереження. Провадимо модернізацію наших котелень та мереж. Вживаємо дій до зменшення споживання електроенергії та газу задля зменшення залежності від дорогих енергоносіїв”, - зазначив мер Тернополя.

Варто зауважити, що саме цими днями у Тернополі відбувся Європейський тиждень сталої енергії 2021 в Україні, де експерти комунальної сфери обговорили кращі практики з питань енергозбереження.

Протягом останніх років, Тернопіль потрапив до когорти найбільш енергоефективних міст України. Завдяки модернізації комунальних підприємств зумів досягнути економії близько 20 % газу і 40 % електроенергії, що дозволило минулого року незважаючи на постійне підвищення ціни енергоносіїв знижувати тариф на тепло і гарячу воду.

НОВИНИ ТЕРНОПОЛЯН

ЕКОНОМІЧНІ НОВИНИ

ПОЛІТИЧНІ НОВИНИ

СУСПІЛЬНІ НОВИНИ

© 2015 Часопис. Новини Тернополя.
Керівник проєкту - Сергій Олещук
Адреса: Бульвар Шевченка, 23, м. Тернопіль
+380636572949 chasopys.te.ua@gmail.com