З якими європейськими країнами Тернопільщина налагодила партнерські зв’язки?

876443343На Тернопільщині тривають Дні Європи в Україні. Започаткували їх ще у 2003 році на знак підтвердження єдності України та Європи не лише за географічною ознакою, а й за духом, історією та спільними цінностями, серед яких свобода, демократія, повага до людини та верховенства права.

Для Тернопільщини європейська інтеграція – це шлях модернізації економіки, залучення іноземних інвестицій і новітніх технологій, створення нових робочих місць, підвищення конкурентоспроможності товаровиробників та вихід на світові ринки, наголошують в Тернопільській ОДА.

Тернопільщина – надійний європейський партнер

Тернопільщина налагодила тісні партнерські зв’язки з європейськими країнами, серед яких Польща, Італія, Німеччина, Румунія та Нідерланди. Зокрема, Тернопільська обласна державна адміністрація уклала угоди про торговельно-економічне, науково-технічне та культурне співробітництво з Ботошанським повітом Румунії, Підкарпатським воєводством Республіки Польща, Радою регіонального розвитку Тауразького повіту Литовської Республіки та Люблінським воєводством Республіки Польща.

Обласна адміністрація сприяє представникам місцевого бізнесу у налагодженні співпраці з європейськими партнерами. Заручившись підтримкою, підприємці краю шукають нові шляхи та ринки збуту своєї продукції в регіонах, які є дружніми до Тернопілля.

Тернопільщина зацікавлена у співпраці з Турецькою Республікою

Тернопільщина також розвиває партнерські стосунки й з іншими державами. Враховуючи позитивний український досвід співпраці з Турецькою Республікою, наш край зацікавлений у партнерстві з провінцією Чанаккале. Підписання меморандуму про співпрацю дозволить підприємцям  області презентувати економічний, туристичний та культурний потенціал Тернопільщини.

Найбільшим попитом на ринку Турецької Республіки користуються виробники олії, рослинних жирів, молочних продуктів, яєць, кондитерських виробів та м’яса.

Триває реалізація проєктів за підтримки ЄС

Тернопільська обласна державна адміністрація активно долучається до проєктів європейських партнерів, які мають значний економічний та соціальний вплив. Завдяки такій співпраці вдалося залучити понад 4 млн. євро, які спрямували на часткове реформування комунальної інфраструктури, а також стимулювання скорочення енергоспоживання та енергозбереження.

Наша область – учасниця Програми транскордонного співробітництва «Польща – Білорусь – Україна 2014-2020». Завдяки даному партнерству цьогоріч на Тернопільщині реалізовуватимуть 2 мікропроєкти на суму понад 39 тис. євро. Зокрема, передбачається створення брендового туристичного продукту польсько-українських прикордонних регіонів, проведення навчальних майстер-класів із збереження техніки народних ремесел, а також дослідження фольклору прикордонних територій Польщі, Білорусі та України.

Експорт до ЄС зростає найшвидше

Країни ЄС посідають перше місце в регіональній структурі експорту Тернопільської області – на них припадає більше 75%.

Варто зазначити, що до п’ятірки основних країн-інвесторів, на які припадає 72,5% загального обсягу прямих інвестицій, входять Кіпр, Естонія, Бельгія, Німеччина та Польща. Наприкінці 2019 року обсяг залучених з початку інвестування прямих іноземних інвестицій в економіку області становив 49,5 млн. дол. США.

На Тернопільщині працюють Почесні консульства європейських держав

У контексті євроінтеграційних процесів на Тернопіллі відкрили Почесні консульства Угорщини, Республіки Литва. Їхні представники надали значну підтримку та допомогу медичним закладам нашої області під час пандемії COVID-19.

Розширення співпраці з іноземними партнерами

Після завершення карантину Тернопільщина повернеться до звичного ритму життя. Уже заплановане розширення співпраці з іноземними партнерами задля економічного, туристичного та культурного розвитку краю.

Одним з першочергових завдань є підписання меморандуму про співпрацю з провінцією Чанаккале Турецької Республіки та запозичення у них досвіду функціонування індустріальних парків.

НОВИНИ ТЕРНОПОЛЯН

ЕКОНОМІЧНІ НОВИНИ

ПОЛІТИЧНІ НОВИНИ

СУСПІЛЬНІ НОВИНИ

© 2015 Часопис. Новини Тернополя.
Керівник проєкту - Сергій Олещук
Адреса: Бульвар Шевченка, 23, м. Тернопіль
+380636572949 chasopys.te.ua@gmail.com