Бізнесу потрібна ясність щодо правил оподаткування

бізнес оподаткуванняБільше 5 місяців існує невизначеність щодо законопроєкту №1210 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві».

Нагадаємо, що законопроєкт передбачає масштабні зміни до правил корпоративного оподаткування, оподаткування фізичних осіб, а також до правил щодо адміністрування податків.

«Останнім часом ми все частіше чуємо неузгоджені меседжі, що лунають від різних представників державної влади. З одного боку, що Президент планує ветувати проєкт закону, з іншого, що найближчим часом його все ж буде підписано і він набуде чинності. Однак, наразі існує більше запитань, ніж відповідей. Достатньо згадати лише, що до цього часу громадськості недоступний текст законопроєкту, який було направлено на підпис Президенту. Бізнес не розуміє, яких змін і у який час очікувати, та яким чином планувати подальшу діяльність за таких умов. Варто зазначити, що законопроєкт передбачав як глобальні зміни, які вимагають часу на підготовку бізнесу та державних органів до їх запровадження, так і норми, які можна впроваджувати негайно і які бізнес чекає. Як приклад останніх можна згадати так звані «соєві правки», зміни до правил застосування штрафних санкцій за несвоєчасну реєстрацію податкових накладних по ПДВ, тощо. Тож дуже сподіваюсь, що найближчим часом влада все ж визначиться з планом дій стосовно законопроєкту і картина стане більш зрозумілою. Якщо влада піде шляхом запровадження 1210, бізнес наполягатиме на внесенні до цього закону змін, що забезпечили б достатньо часу на підготовку до застосування нових правил та, загалом, адаптували б закон до реалій сьогодення», - прокоментувала Анна Дерев’янко, виконавчий директор Європейської Бізнес Асоціації.

Норми, що вітаються бізнесом, зокрема, такі:

  1. Скасування дискримінаційних «соєвих правок», аби відновити справедливі умови оподаткування та добросовісну конкуренцію на аграрному ринку.
  2. Зменшення штрафних санкцій за несвоєчасну реєстрацію податкових накладних по ПДВ та розрахунків коригування, які не надається отримувачу (покупцю).
  3. Зміни до визначення бази нарахування акцизу на електричну енергію, у зв’язку з запровадженням Закону України № 2019-VIII Про ринок електроенергії.
  4. Норми щодо більш широкого застосування прискореної амортизації.
  5. Збільшення вартісного порогу для визнання активу необоротним.
  6. Збільшення порогу річного доходу (до 40 млн. гривень), у разі недосягнення якого платникам податків дозволяється не застосовувати коригування фінансового результату на податкові різниці.

 Водночас, законопроєкт місить велику кількість суперечливих норм, зокрема:

-  Запровадження правил щодо «ділової мети».

-  Запровадження правил щодо «умовних дивідендів».

-  Запровадження обтяжливих змін до правил щодо вирахування процентів.

-   Запровадження правил щодо призупинення амортизації на період невикористання основних засобів у господарській діяльності, тощо.

Окремо звертаємо увагу на абсолютно недостатній час, відведений бізнесу та контролюючим органам на підготовку до застосування таких масштабних змін.

Наголошуємо, що у разі набрання чинності законопроєкту 1210, потрібні будуть негайні зміни до цього нормативного акту, які відклали б початок застосування певних норм. Водночас, необхідно провести роботу з удосконалення норм, що наразі викликають нарікання бізнесу.

Як завжди, бізнес потребує ясності щодо податкових правил та їх передбачуваності – це вкрай важливі умови побудови якісного бізнес-клімату в країні. Сподіваємось, що ситуації, подібні до тієї, що склалася із законопроєктом 1210, будуть прикрим винятком та не перетворяться на правило.

Насамкінець, нагадаємо, що бізнес усе ще очікує на запровадження хоча б скільки небудь відчутних заходів фіскальної підтримки підприємництва в умовах кризи. Вважати, що продовжується business as usual, та очікувати, що бізнес буде здатен витримувати зростаючий податковий тягар – означає ризикувати зниженням ділової активності та втратою робочих місць вже найближчим часом.

НОВИНИ ТЕРНОПОЛЯН

ЕКОНОМІЧНІ НОВИНИ

ПОЛІТИЧНІ НОВИНИ

СУСПІЛЬНІ НОВИНИ

© 2015 Часопис. Новини Тернополя.
Керівник проєкту - Сергій Олещук
Адреса: Бульвар Шевченка, 23, м. Тернопіль
+380636572949 chasopys.te.ua@gmail.com