ООН в Україні та «Дикий театр» випустили інтерактивну діджитал-виставу «Нові шрами» до 16 днів активізму проти насильства

Анна АбрамьонокВперше в Україні глядач зможе стати творцем власної вистави в інтерактивному ігровому форматі. Діджитал-вистава «Нові шрами» зібрала реальні історії українських жінок про їхні фізичні й душевні рани, спричинені насильством. Глядач сам обирає сюжет, може змінювати хід історії та впливати на дії актрис, проживаючи події багато разів із різним фіналом. Колаборація ООН в Україні та «Дикого театру» відбувається в рамках всесвітньої кампанії «16 днів активізму проти гендерно зумовленого насильства», яка щороку проводиться з 25 листопада, Міжнародного дня ліквідації насильства щодо жінок, і триває до 10 грудня, Дня прав людини. 

В Україні та світі гендерно зумовлене насильство є широко розповсюдженим і систематичним явищем, яке набуло ще більш разючих масштабів під час пандемії COVID-19. Майже половина (49%) жінок в Україні стверджують, що стикалися з сексуальними домаганнями[i]. Жінки становлять 86% жертв зґвалтувань і 78% потерпілих від домашнього насильства. В умовах карантину кількість звернень на Національну «гарячу лінію» із запобігання домашньому насильству збільшилась удвічі.

Проєкт «Нові шрами» — про насильство, яке важко розпізнати з першого погляду і яке залишає по собі фантомний біль на довгі роки. Насильство може бути різним: психологічним, економічним, фізичним, сексуальним, але найстрашніше те, яке маскують під щось прийнятне. Те, яке замовчується. Страх, що розповідям не повірять, і ганьба, якою таврують постраждалу від насильства — але не злочинця, — змушують мовчати та приховують справжню кількість випадків насильства. Лише визнання проблеми, обговорення та звернення по допомогу зможе розірвати коло насильства і змусити суспільство реагувати — захищати, запобігати, діяти. 

«Під час пандемії ми спостерігаємо за стрімким зростанням рівня домашнього насильства по всьому світі. Ви можете вплинути на це. Змінити ситуацію, підтримавши жінок і дівчат, які постраждали від насильства, створити безпечне середовище, вільне від насильства, вимагати правосуддя над кривдниками та дати змогу отримати допомогу тим, хто її потребує», — Оснат Лубрані, координаторка системи ООН в Україні, координаторка з гуманітарних питань.

Крім вистави в ігровому форматі проєкт проти насильства над жінками та дівчатами «Нові шрами» представив прем'єру вистави на сцені київського Довженко-центра, її можна переглянути на YouTube-каналі ООН в Україні.

Історії «шрамів» зібрали й опрацювали драматургиня Кіра Малініна, режисерка проєкту Наталка Сиваненко, художниця Леся Головач, над сценарієм вистави-гри працювали Маша Ряпулова і Ліда Соклакова. Актриси: Анна Кузіна, Анна Абрамьонок, Анна Сердюк, Марина Сердешнюк і Римма Зюбіна.

«Для «Дикого театру» важливо робити відверті й чесні проєкти, проєкти, що можуть надихнути людей на зміни у житті. «Нові шрами» цікаві тим, що створені з реальних історій, якими з нами поділилися жінки різного віку з різних куточків країни. Це історії, просякнуті болем і розпачем, але усі, хто побачить виставу, зрозуміють: вихід — є», — Ярослава Кравченко, засновниця «Дикого театру», адвокатка руху HeForShe в Україні.

НОВИНИ ТЕРНОПОЛЯН

ЕКОНОМІЧНІ НОВИНИ

ПОЛІТИЧНІ НОВИНИ

СУСПІЛЬНІ НОВИНИ

© 2015 Часопис. Новини Тернополя.
Керівник проєкту - Сергій Олещук
Адреса: Бульвар Шевченка, 23, м. Тернопіль
+380636572949 chasopys.te.ua@gmail.com