Бізнес пропонує ефективно використовувати, а не накопичувати промислові відходи

шлаки переробкаЄвропейська Бізнес Асоціація вже тривалий час виступає за впровадження принципів циркулярної економіки в Україні. Так, одним із найважливіших напрямків її розвитку є перетворення відходів на ресурс. А переробка шлаків та золошлаків - сучасна світова тенденція економіки замкнутого циклу.

«Зазвичай, говорячи про вторсировину, ми звикли мати на увазі тверді побутові відходи, такі як макулатура, скло, пластик тощо. Питання другого життя відходів промисловості, які становлять 97% щорічного об’єму утворених відходів в Україні, майже не розкрите. І це абсолютно не заслужено, адже рециклінг промислових відходів має великий потенціал і доведений кращими міжнародними практиками», - зазначає Ольга Бойко, координатор Комітету промислової екології та сталого розвитку Асоціації.

Переробка шлаків та золошлаків - сучасна світова тенденція економіки замкнутого циклу. Разом з економічною доцільністю, такий підхід дозволить скоротити обсяги утворення нових відвалів для зберігання промислових відходів та зменшити існуючі. Окрім того, зменшити споживання піску і щебеню, а у перспективі – їх видобуток та виробництво.

У Європі повторно використовують до 90% шлаків та 43% золошлаків від загального річного обсягу утворення, до прикладу, в будівництві, асфальтуванні доріг, тощо. А деякі країни ЄС, а також Нова Зеландія, Австралія, США та Японія вже переробляють більше ніж 100% цих відходів, завдяки чому зменшують залишки, накопичені на відвалах раніше.

В Україні рівень використання металургійних шлаків становить близько 40-50%, а рівень використання золошлакових матеріалів не перевищує 30%. Хоча, ці відходи можуть стати якісним та дешевим замінником вичерпної первинної сировини у дорожньому будівництві і виробництві будматеріалів. Так, за підрахунками Європейської Бізнес Асоціації, під час дорожнього будівництва в рамках президентської програми “Велике будівництво” у 2020 році, заміна 30% щебеню на шлакові матеріали дозволить зекономити 420 млн грн бюджетних коштів. Так при заміні 30% матеріалів золошлаками економія бюджетних коштів може потенційно перевищити позначку 500 млн грн.

Тож проаналізувавши ситуацію на ринку промислових відходів в Україні Комітет промислової екології та сталого розвитку Європейської Бізнес Асоціації пропонує 8 рішень задля їх раціонального використання.

1)    розробити нормативно-правову базу щодо порядку припинення статусу відходу для металургійних шлаків та золошлакових матеріалів;

2)    розширити вимоги екологічності при здійсненні публічних закупівель, зокрема, у сфері дорожнього господарства;

3)    розробити нові сучасні стандарти ДБН та ДСТУ з обов’язковим використанням «відновлених» промислових відходів при проектуванні та будівництві;

4)    розробити та впровадити механізм компенсації витрат на логістику великотоннажних«відновлених» промислових відходів;

5)    розробити механізм застосування податкових пільг чи надання державних програм пільгового кредитування для підприємств, що використовують вторинну сировину та займаються її заготівлею;

6)    сприяти будівництву цементобетонних доріг (особливо на напрямках з великим навантаженням) з використанням вторинної сировини;

7)    розробити та впровадити простий механізм заміни в існуючих проектах і при новому будівництві, капітальному, середньому та поточному ремонті доріг, природних матеріалів на аналогічні матеріали з «відновлених» промислових відходів;

8)    посилити норми (рекомендації) щодо надання переваги вторинним матеріалам у публічних закупівлях до поступового введення вимоги щодо обов’язкового їх використання під час здійснення робіт та послуг у місцевостях, що знаходяться на відстані до 200 км від металургійних комбінатів та ТЕС.

“Впровадження принципів циркулярної економіки та збільшення використання відходів як вторинної сировини є обов’язковою умовою для забезпечення сталого розвитку. Передові країни світу підтримують розвиток галузей переробки відходів, стимулюють використання шлаків у будівництві будівель, мостів, доріг. Україні необхідна послідовна державна політика впровадження практик циркулярної економіки”, – наголосив Станіслав Зінченко, голова Комітету промислової екології та сталого розвитку ЕВА, директор GMK Center.

Тож Європейська Бізнес Асоціація сподівається, що вже найближчим часом владі та бізнесу вдасться зробити перші кроки у питаннях впровадження принципів циркулярної економіки в Україні.

НОВИНИ ТЕРНОПОЛЯН

ЕКОНОМІЧНІ НОВИНИ

ПОЛІТИЧНІ НОВИНИ

СУСПІЛЬНІ НОВИНИ

© 2015 Часопис. Новини Тернополя.
Керівник проєкту - Сергій Олещук
Адреса: Бульвар Шевченка, 23, м. Тернопіль
+380636572949 chasopys.te.ua@gmail.com